0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr
Foto: Pr
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kan du høste urter i supermarkedet: Her er seneste nyt fra madverdenen

Redaktionen bag Politiken MAD har samlet det bedste af, hvad der er værd at vide lige nu.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Høst urter i dit supermarked

Du skal ikke undre dig, hvis der fremover hænger en dusk koriander og blomstrer i dit supermarked. Coop vil nemlig til at bygge små vertikale haver i butikkerne, så kunderne kan høste friske krydderurter, der dyrkes uden pesticider og med et lille vandforbrug. I november åbnede den første køkkenhave i Irma på Østerbro, og planen i 2020 er at udvide det til kædens SuperBrugsen og Kvickly-butikker over hele landet. Din indkøbstur har aldrig duftet bedre.

Bæredygtig kaffe

I Danmark uddeles der økologiske guldmærker, og nu findes der også en europæisk mærkning, som vil anerkende firmaer, der gør en aktiv rolle for bæredygtighed. Senest er det danske kaffefirma Coffee Collective blevet certificeret. B Corp-certificeringen tildeles af nonprofitorganisationen B Lab Europe, som bedømmer virksomheder ud fra, hvordan deres aktiviteter påvirker medarbejderne, samfundet og miljøet. Der er flere end 3.000 B Corps fordelt på 150 brancher i flere end 70 lande.

85%

Så mange af danskerne køber ind efter, hvad der er på tilbud, og det er en stigning. I 2016 var det 78 procent. Sådan lyder det i Madkulturens seneste undersøgelse af vores madvaner.

Hvid vin og sort metal

Glem ansigtsmaling og kirkebrand. Norsk black metal handler om riesling og business. Spirituskoncernen Arcus har købt den norske vinproducent Wongraven, som ejes af forsangeren fra bandet Satyricon, blandt andet kendt for nummeret ’The Pentagram Burns’.

Grønt lys til tangfarm

Pr
Foto: Pr

Det kan være slut med at importere den neongrønne tangsalat, du kender fra fiskehandlens montre. Hvis alt går efter planen, kommer der nemlig en ny danskproduceret tangsalat på banen næste år. Firmaet Dansk Tang i Odsherred har fået tilladelse af Kystdirektoratet til at etablere den første danske tangfarm med typen gracilaria langs kysten ved Rørvig. Dansk Tang har samlet penge ind via crowdfunding til at starte projektet, og det første tang skal høstes i sommeren 2020.

Løgn og latin

Per Jørgensen
Illustration: Per Jørgensen

Romerne spiste, ligesom de fleste andre af Jordens folkeslag slet ikke så meget kød, som vi har vænnet os til i Vesten i dag.

Hvad spiste romerne, når de lå henslængt på ottomanen omkring år 36? I ’Latinsk kogebog’ tager forfatterne læserne med på en kulinarisk tidsrejse til antikkens Rom.

Takket være undersøgelser af bundfaldet i en sivebrønd, som blev forseglet med glohed mudder i vulkanudbruddet ved Vesuv i 79 e.Kr., ved viganske meget om, hvad romerne spiste, og »hvis man kan lide vietnamesisk eller marokkansk mad, vil man elske oldtidsmaden«, skriver forfatterne, der har oversat og fortolket opskrifter fra håndskriftet ’Apicus’ kogekunst’, så de er brugbare i et moderne køkken.

Marcus Gavius Apicius, som har lagt navn til opskriftsamlingen, levede i tiden omkring år 0 og var en levemand, der fandt på, at strudsetunger var en delikatesse, og at søer skulle fodres med figner og drikkes fulde i sød vin inden slagtning – det ville gøre deres lever større og mere velsmagende. Apicus var så glad for dekadent mad, at han spiste sin formue op og tog sit eget liv ved udsigten til et liv med middelmådige måltider. Om det er løgn og latin, er ikke til at vide, men han gik over i historien som en gourmand.

Gør dit køkken klar til en romersk invasion og kast dig eksempelvis ud i tisana, en vegetarisk ret, der minder om dhal, men som er helt sin egen.

’Latinsk kogebog’, Anne Knudsen, Tue Søvsø og Chr. Gorm Tortzen, Gads Forlag, 250 kr.

Annonce

Seneste nyt