0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vild Mad
Foto: Vild Mad
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er trøflens lillesøster, du kan plukke gratis i naturen: 6 ting, du skal spise lige nu

Lyset er tilbage, og vi mæsker os i spæde grønne skud og nylagte hønseæg, der giver plus på vitaminkontoen.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kørvel er en både smuk og velsmagende krydderurt, der med sine fligede, tætte blade og milde anissmag har inspireret til, at en smuk kvinde kan kaldes for kørvel. Men lad hellere være ...

I køkkenet er det en af de tidlige krydderurter, som er kendt for sin hovedrolle i kørvelsuppe. En gammel nem forårsklassiker, som fortjener ikke at gå i glemmebogen. Du skal bruge kyllinge- eller grøntsagsfond, som du koger op med fløde og blender med masser af kørvel. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Pocher et æg til hver person (se her), eller kog et smilende æg, som du halverer og placerer i suppeskålen. Kørvel kan også findes vildt i naturen, men pas på med ikke at forveksle den med skarntyde, som er giftig. Nulr et blad mellem fingrene. Dufter det af lakrids, er det kørvel, du har i hænderne.

Påsketid er æggetid. Ikke kun dem af chokolade, men også dem af høns nylagte. Hønsenes æglægning er nemlig afhængig af, hvor mange lystimer, der er i døgnet, og når det lysner, begynder hønsene igen at lægge æg ... og blommerne bliver gule af det første græs, siges det. Af samme grund er ægget også blevet et symbol på frugtbarhed efter en lang vinter med kål og sild.

Traditionen med at farve æg i påsken stammer helt tilbage fra 1600-tallet, hvor eksempelvis Leonora Christina i bogen Jammersminde beskriver, hvordan hun udvekslede dekorerede påskeæg med en medfange i 1667. Vil du selv lave farvede æg, kan du koge dem i vand med silkepapir; det farver kun skallerne. Men en mere naturlig version er at koge æggene med løgskaller. Rødløg giver lilla æg, og gule løg giver gyldenbrune skaller.

Tidligere blev æg kædet sammen med forhøjet kolesterol og risiko for hjertekarsygdomme, men den bekymring kan du lægge fra dig; ægget er af nyere forskning blevet frikendt og prises tværtimod for sine sundhedsegenskaber. Æg indeholder nemlig alt det, du har brug for, da æg jo egentlig er det lille kyllingefosters madpakke. Studier viser desuden, at spiser du æg til morgenmad, oplever du en længerevarende mæthedsfornemmelse, end hvis du spiser eksempelvis brød. Franskmændene, der opfandt omeletten, er sammen med spanierne, der opfandt tortillaen, de folkeslag, der spiser flest æg.

Bliv abonnent på Politiken MAD, og få adgang til hele artiklen

Du får de næste tre numre Politiken MAD leveret direkte til din dør og fuld adgang til alle artikler digitalt.

Køb abonnement

Annonce

Seneste nyt