0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Casper Dalhoff
Arkivfoto: Casper Dalhoff
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vidste du, at spansk er grønnere end dansk? Så klimavenligt er det at spise tomater

Politiken MAD gør dig klogere på tomaters klimaaftryk.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Importerede tomater har et klimaaftryk på 0,6. Dermed ligger importerede tomater fra for eksempel Spanien på linje med bananer og appelsiner. Danske kartofler har til sammenligning et klimaaftryk på 0,2 og oksekød på 13,9 CO2 ækvivalenter.

Kilde: Concito

Det er mindre klimabelastende at købe udenlandske frilandstomater end danske drivhustomater. Danske drivhustomater har en fem gange højere CO2- belastning end frilandstomater. Er tomaterne økologiske drivhustomater, er tallet endnu højere, da udbyttet er lavere.

Verdens største tomat har opnået en kampvægt på 3,52 kilo. Tomaten blev avlet af amerikaneren Gordon Graham i 1987. Rekorden er så vidt vides ikke blevet slået.

Tomaten er ligesom kartoflen en indvandrer. Den kommer oprindelig fra Peru, men blev meget udbredt i Mellemamerika, hvorfra den kom til i Europa i 1500-tallet. Der skulle dog gå to hundred år, før den for alvor blev udbredt, og i dag er tomaten en af de mest dyrkede grøntsager verden over.

Jo mere sol og varme tomater kan suge til sig, jo mere smager de af. Derfor er de bedst om sommeren, og kan gemmes på glas som forråd om vinteren.

Få digital adgang til hele Politiken MAD

Lige nu giver vi dig digital adgang til hele Politiken MAD

Gå til tilmelding

Annonce

Seneste nyt