0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Kender du den brunstokkede rørhat? Her er råvarerne, du skal spise i september

Efterårets første kolde pust blæser over september, hvor vi høster, plukker og samler i naturen. Det er vildt, godt og næsten helt dekadent.

FOR ABONNENTER

Spis dem for eksempel i en lun salat med kål og brombær – gerne vilde. Skær rørhatte i skiver, hak et skalotteløg, og pluk en kvist timian. Varm en pande, til den er rygende varm, og tilsæt olie. Steg rørhattene gyldne uden at rode for meget rundt i dem, så de får en flot stegeflade. Tilsæt en gavmild klat smør, timian og hakket skalotteløg, citronskal og -saft. Til sidst salt.

Læg svampene til side, tilsæt mere smør og lynsteg grofthakket sortkål eller palmekål, og smag til med lidt salt, peber og citron.

Anret kål og rørhatte på et stort fad, og tilsæt eventuelt flager af comté- eller parmesanost. Slut af med vilde brombær og bønneurt, som pynter med sine hvid-lyserøde blomster.

Lige nu hænger de buttede stenfrugter tungt i klaser på træerne og skal spises, for det er en ren fryd at sætte tænderne i en dansk blomme med tyndt skind – i hvert fald hvis den ikke hedder lektor C. Blomme, den ondskabsfulde latinlærer i Hans Scherfigs ’Det forsømte forår’, der ender sine dage kvalt i et maltbolsje.

Min onkel fra Rynkeby på Fyn har i sin have et reineclaudeblommetræ, som i manges øjne er blommen med bedst smag, Ifølge ham er de bedst rå med en god klat råcreme. Men er årets udbytte rigeligt, tyr han til en Camilla Plum-opskrift på blommesyltetøj, som skal laves i ovnen, så vandet hurtigere fordamper, og syltetøjet bliver sammenhængende. Samtidig forbliver blommestykkerne store og saftige i stedet for at koge ud til mos, hvilket er umuligt at undgå i en gryde, hvor man hele tiden skal røre rundt for at undgå, at det brænder på. Til 2 kg blommer, skal du bruge 1,5 kg sukker (1,2 kg sukker, hvis blommerne er meget modne). Udsten blommerne, og læg dem i en bradepande i halvandet lag. Drys sukkeret over, og vend rundt, og bag i ovnen ved varmluft på 150 grader. Rør undervejs, og hæld på rene glas.

Sulten på mere?

Bliv abonnent på Politiken MAD for kun 199 kr.

Køb abonnement