0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeres bedste madspildstips: I samarbejde med EAT GRIM har vi efterlyst de bedste tips til at undgå madspild

Sug til dig af gode råd: Tryl brød- og grøntsagsrester om til nye retter, og vær bevidst om, at din fryser kan kan rumme meget mere end blot bær og grønt på pose.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sofie:
1) En madplan med plads til dage med rester
2) Frys diverse rester - det meste kan bruges til alt fra supper, kager og gryderetter
3) Kend dine grøntsager - mange kan friskes op i lidt koldt vand eller kan bages og vil udvikle fantastisk umamismag
4) Opbevar dine madvarer korrekt - fx holder æbler og citroner sig meget længere i køleskabet hvorimod løg og hvidløg skal ligge tørt men ikke koldt

Emilie:
At samle grøntsagsrester i et glas - evt. toppen af guleroden, ja bare alle rester man vil have smidt ud, når man har fyldt glasset (som står i køleskabet), kog grøntsagerne med noget vand og nogle krydderurter. Lad det stå og simre i 20 minutters tid, si grøntsagerne fra og hæld saften i en isterningbeholder - og vupti, så har du en lækker og gratis grøntsagsbouillon.

Nicolai:
Nu er det jo sæson for de bedste danske æbler, så den gammeldags æblekage laves selvfølgelig med hjemmelavet æblekagerasp af det tørre hvedebrød ristet i smør og sukker. Derudover er en vintersalat af bitre salater med ’’kyllingfedtegrever’’ lavet på skindet af en udskåret fugl stegt i ovnen. Det afsmeltede fedt er forresten vanvittigt godt at stege i.

Salla:
Din fryser er fantastisk til at undgå madspild og må samlet set være det bedste våben mod at mad ender i skraldespanden. Man kan lave mad i store portioner og fryse det ned, så man bruger alting. Frugt der ikke er superfrisk kan fryses ned og bruges til smoothies/bananis. Fløde kan fryses og bruges i pasta og gryderetter. Brød kan fryses og tøs op lidt ad gangen. Sidste salgs-dags-produkter kan reddes og trylles til måltider senere. Specielt godt tip til, hvis man bor alene og kan have svært ved at få spist alt, inden det bliver dårligt og ender i skraldespanden.

Mette:
Du kan seriøst fryse alt. Og google er din bedste ven, hvis du er i tvivl om noget egner sig til at blive frosset. jeg har fundet ud af, at man man fryse ingefær, som ellers ofte er en grøntsag, som når at blive muggen i mit køleskab, men nu har jeg simpelthen et ingefærlager i min fryser.

Maria:
Hjemme hos os har vi fundet ud af at måden vi kan undgå madspild på er ved ikke at købe unødvendigt ind. Hos os fungerer det med at lave madplan hver onsdag. Vi gør det midt på ugen, da vi kan tage stilling til om vi har aftaler i den kommende uge. Så ved vi, at de dage, hvor vi ikke spiser hjemme, der behøver vi ikke købe ind til de dage. Vi gør det midt på ugen, så man kan tænke weekenden med og sætte fx søndag af til at lave simreretter, der som regel holder sig i et par dage (og så nærmer man sig madplansdagen igen). Vi laver generelt madretter, der rækker til ca. 2 dage ad gangen. Så altså god madplanlægning foruden de traditionelle metoder såsom at fryse rester ned, portionsgemme overskyldende grøntsager etc. Så er mit bedste tip altså at planlægge for på den måde at undgå madspild. Derudover sparer vi også penge ved at planlægge, så vi ikke laver impulskøb.

Dagmar:
Tryl med det, der ligger og skal bruges - trætte grøntsager kan nemt gemmes i pastasaucer, supper, tærter, boller eller (hvis man virkelig er frisk) koges til en grøntsagsfond der kan ligge og vente i isterningebakken i fryseren. Hvis man bor alene: Lav en ret i begyndelsen af ugen - en græskarsuppe kan f.eks. både laves om til formidabel pastasauce, laves om til en karryret med ris/kartofler eller bruges som dip til lækkert brød. Men vigtigst af alt - lave restegilde med folk du holder af. Tre menneskers rester kan hurtigt blive til en ny, herlig ret.

Kirsten:
Frys! Brødrester skæres i små tern og fryses. Kan bruges til croutoner til suppe eller salat. Kagerester fryses og bruges til romkugler. Citron/appelsin/grape fryses i små stykker til drinks.

Astrid:
Hav respekt for dine råvarer. Køb ind hvad der er på sidste salgsdato og lav en madplan efter det og hvad du evt. har modtaget i din GRIM-kasse. Frys overskydende råvarer ned og planlæg næste uges madplaner efter hvad du har i fryseren så du får cirkulation i fryseren så der ikke er noget der bliver for gammelt. Lav chips af grøntsagsskræller, hav en fondbøtte på køl med grøntsagsrester, lav smoothie og grød af stødte frugter, brug rester i supper, sammenkogte retter og brød, brug resterne af dit brød til croutoner og rasp. Alt kan genbruges hvis man tænker i lange baner. Vær kreativ, tænk langsigtet og vær ikke bange for at eksperimentere.


Annonce

Seneste nyt