0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Janus Engel
Foto: Janus Engel
Anbefalinger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dessertdragen: »Det er nu, du skal bage den crumble. Ikke om et halvt år, når æblerne har ligget på et lager og gasset«

Dessertdragen giver dig her opskriften på efterårets bedste æblekage. Ikke noget fancy – bare en sprød crumblebund, blødt sandkagemidte, syrlige belle de boscoop-æbler og krydret kanel.

Anbefalinger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det var i 1995, i Paris. Nanna Pörtner stod og blandede blødt smør, sukker og mel til en rabarbertærte med marcipan i køkkenet på den danske kok Peter Thulstrups Restaurant La Petite Sirène de Copenhague, hvor hun arbejdede i sin sommerferie. Pludselig fik hun ideen til en æblecrumble, som hun stadig laver hvert år, når belle de boscoop-æblerne er i sæson.

»Jeg er ikke den store frugtspiser, men belle de boscoop er mit favorit-æble, fordi de har så meget syre og smag«, fortæller konditor Nanna Pörtner, der lyder kælenavnet ’Dessertdragen’, og som på 14. år sælger kager og bagværk fra sit kageværksted med samme navn i Sankt Peders Stræde i København.

Og nej, det er ikke ligegyldigt, hvilken æblesort du bruger, når du bager hendes æblecrumble, for hvis æblerne ikke har den rigtige syre, bliver det en kvalm og sød omgang.

»Ikke noget med at bruge importerede granny smith- eller pink lady-æbler, som smager af ingenting, dem kan man ikke bage gode kager af«, siger hun og tilføjer:

»Og det er nu, du skal bage den crumble. Ikke om et halvt år, når æblerne har ligget på et lager og gasset. Æblerne skal være friske«.

Bare godt

42-årige Nanna Pörtner fik sit kælenavn ’Dessertdragen’, engang hun arbejdede på en restaurant, hvor køkkenchefen mente, at hun var mere end almindeligt god til at spy ild, når hendes temperament blev udfordret. Den slags kælenavne hænger ved, og Nanna Pörtner syntes lige så godt, at hun kunne bruge det som navn til sit konditori.

Spørger du, hvor du får Københavns bedste kager, dukker Dessertdragens navn sandsynligvis op. Blandt andet er hun og hendes hold berømmet for at fremstille byens bedste fastelavnsbolle. Det er ikke sådan nogle smarte og innovative af slagsen med kaffeskum, marcipan i dejen eller et limetvist i glasuren – bare en gammeldags wienerbrødsdej med vaniljecreme, flødeskum og en frugtkompot på toppen.

»Jo ældre jeg bliver, jo mere gammeldags bliver jeg. Da jeg blev bedt om at lave en æblekage til MAD, overvejede jeg alle mulige mere eller mindre fancy kager, men denne her opskrift vender jeg tilbage til år efter år, for den smager bare sindssygt godt. Det er kombinationen af en luftig sandkagebund med masser af smør-smag, den sprøde, knasende crumble, de søde og syrlige æbler – og en anelse kanel«.

Og skal du spise noget til den, foretrækker Nanna Pörtner en god kugle vaniljeis.

»Du kan da også spise cremefraiche til, men så ville jeg blande den op med kardemomme, kanel og lidt sukker. Og lad nu være med at købe det der tynde, sjaskede stads. Den skal holde minimum 38 procent«.

Javel så. Vi er på vej i køkkenet.

Læs mere:

Annonce

Seneste nyt