0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Marie Benzon
Foto: Marie Benzon
Anbefalinger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

MAD drikker bobler: Champagne har historiens vingesus i hver en boble

Champagne er vintradition, håndværk og ren blær i et uimodståeligt miks. MAD skåler i ’skum’ med Karen Blixen-ekspert og indehaver af ’kvindevin’-bloggen Signe Wulff.

Anbefalinger
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For at blive klogere på, hvad vi drikker, spørger vi dem, der ved mest om det. Denne gang drikker vi champagne med journalist, forfatter og madkommunikatør Signe Wulff.

Hej Signe, hvad er det vi drikker?
Det er en champagne fra den familiedrevne champagneproducent Pierson Cuvelier, som fremstilles på ’grand cru’ marker lidt uden for Montagne de Reims i regionen Champagne. Den er lavet på 100 procent pinot noir, altså, en blå drue, hvor man meget hurtigt fjerner mosten fra skallerne, så den ikke trækker ud i væsken og giver farve.

Grand cru, siger du? Er det ikke bare noget, man skriver, så folk vil betale mere?
I Champagne er grand cru betegnelsen på vin af druer fra 17 udvalgte vinbyer, hvor markerne menes at have optimale betingelser til fremstilling af vinen. Druerne herfra skulle være særlig godt disponeret på grund af terroir og klimabetingelser.

Hvad betyder ’terroir’ egentlig, når vi taler champagne?
I champagneområdet er jorden, som vinstokkene vokser i, gammel havbund. Mange steder vader du rundt i fossiler, hvilket gør jorden ekstra kalkholdig. Det giver den syre og den mineralitet, der kendetegner champagne. Der er mange, der ikke helt ved, hvad mineralsk vil sige, men for mig er det en knitrende, sprød fornemmelse, en friskhed, som er lidt udefinerbar.

Hvilke druer laver man champagne på?
Pinot noir, chardonnay og pinot meunier. Typisk vil der i en champagne være et miks af alle tre druer. Men der er også fænomenet blanc de blanc, hvor vinen kun er lavet på chardonnaydruer – ligesom man laver blanc de noir, altså en hvid vin af blå druer. Det er sådan en, vi drikker her. Men tit er det et miks.

Hvorfor kan du særlig godt lide den her champagne?
Den dufter godt, er rund, blød, frisk. Jeg en idé om, at jeg tit godt kan lide champagner med en overvægt af pinot noir, som har bærnoter, og som smagsmæssigt er nummeret rundere end chardonnay, som typisk har mere syre i sig. Producenten Pierson Cuvelier lader vinen lagre i 4 år, hvilket giver den mere ’krop’ – et lidt irriterende udtryk, men det betyder jo bare, at den har flere smagslag.

Hvorfor anses champagne for at være bedre og finere end andre mousserende vine?
Det var der, produktionen af mousserende vine begyndte, og fra begyndelsen var det et luksusprodukt målrettet eliten, adlen, kongerne og hertugdømmerne rundt om i Europa. Især Den gule Enke (Veuve Clicquot) fik i 1800-tallet virkelig sat gang i udbredelsen. I stedet for at sætte sig ned på hænderne og græde, da hendes mand døde, overtog hun driften af champagnehuset med stil.Man siger eksempelvis, at Napoleons soldater tog forbi hende og hentede champagne, inden de drog i krig. Ligesom det på trods af en handelsblokade lykkedes hende at få sneget sin sælger til tsarens hof i Rusland, hvor de blev vilde med den her vin og lagde kæmpe bestillinger.

Var det ikke også Karen Blixens yndlingschampagne?
Jo, lige præcis. Karen Blixen havde det jo sådan, at hun kunne drikke champagne når som helst. Hun kaldte det skum, og der findes blandt andet et brev, hvori hun skriver, at hun har været syg og har prøvet alverdens miksturer, men intet virkede. Heldigvis kom en af hendes naboer med en flaske champagne, »og jeg må tilstå, jeg fik det meget bedre«. Jeg tænker, det var, fordi den korresponderede med hendes boblende sind, livsglæde og -appetit. Især i årene i Afrika var hendes liv fyldt med middage, menuer og fester, og er man stor Blixen-fan og tilhænger af storytelling som jeg, så har den historiens vingesus i sig. Grunden til at det ikke er den, vi drikker i dag, er, at pengestærke spillere som LVMH har opkøbt stort set alt i champagneområdet, og i dag er det syv store huse, der sidder på 70 procent af produktionen. Det er jo både kedeligt og champagnes store problem i dag.

Hvad er det egentlig, man køber, når man køber en flaske Dom Pérignon eller Veuve Clicquot i dag?
Det er jo den nemmeste vej til blær, hvis du har et ønske om at melde dig ind i den rigtige klub af Saint Tropeztyper. Men champagne er jo meget andet end dem fra de store kendte huse . Der er stadig huse og gårde, der laver champagne håndholdt og med kærlighed.

Betyder det noget, hvilken type glas man drikker champagne af?
De høje slanke holder på boblerne, men det er svært at få næsen med ned og få aromaerne med op. I de lave, runde coupéglas, går boblerne hurtigt af, men jeg elsker dem. Overleveringerne lyder, at prominente kvinder som Marie Antoinette og Napoleon Bonapartes søster, Pauline, fik formet et glas efter deres bryst.

Og hvad er det for noget med at drikke champagne af kvinders stiletter?
Det var skuespillerinden Ruby Miller, som sad på en restaurant. En fyrste havde fået et godt øje til hende og gik hen, tog hendes sko og hældte champagne op i den og drak af den. Så sagde hun: »Deres nåde, det var en meget fin gestus, men min sko blev unægtelig lidt våd deraf«. Og så kvitterede han med at sende hende 70 par nye sko.

Læs mere:

Annonce

Seneste nyt