0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Det er sakeflasken forrest i billedet med yuzushu, som MAD drikker.

Master sake sommelier Henrik Ando Levinsen: »Sake er også et frugtigt solskinskys«

Frugtsake lavet på yuzu er japanernes svar på limoncello, forklarer sakesommelier, Henrik Ando Levinsen – og det er faktisk sundt for krop og sjæl.

Anbefalinger
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For at blive klogere på, hvad vi drikker, spørger vi dem, der ved mest om det. Denne gang drikker vi frugtsake med Henrik Ando Levinsen, der har arbejdet i Japan, og som den eneste i Nordeuropa er uddannet master sake sommelier fra Sake Sommelier Association i London.

Hej Henrik, hvad er det, vi drikker?
Vi drikker en frugtsake lavet med yuzusaft – også kendt som yuzushu – fremstillet af bryggeriet Heiwa Shuzo, som har ligget i Wakayama i det centrale Japan siden 1928.

Øh ... sake? Plejer det ikke at ligne brændevin? Det her er orangegult, tykt som likør og holder kun 7 procent alkohol?
Både shu og sake betyder alkohol på japansk, kanjiskrifttegnet er det samme, så når folk siger sake i Japan, betyder det egentlig bare alkohol, ikke nødvendigvis den form for risvinssake, vi kender herhjemme. Den her yuzushu er lavet ved at blande risvin med friskpresset saft fra yuzufrugt, der minder lidt om mandarin, men som er super intens i smagen. Derfor er den heller ikke så hvinende sød som nogle af de andre typer frugtsake, som er masseproduceret med tilsatte aromastoffer, og som sjældent har set skyggen af frisk frugt.

Wow, det smager som limoncello lavet på mandariner!
Ja, det har stadigvæk lidt sødme, det har frisk syre og en enorm karakterfuld yuzusmag, og så er alkoholprocenten holdt på 7, fordi du blander ren frugtsaft med sake, som ikke er destilleret. Det gør yuzushuen lidt mere imødekommende. For mange mennesker er det her en helt ny indgang til sakekulturen.

Og frugtsake skal laves på yuzu?
Der findes en masse forskellige typer frugtsake – lavet på alt fra kiwi til banan – men det mest gængse på markedet er yuzushu og umeshu, som er lavet på den blommelignende umefrugt. Forskellen er, at i en umeshu lader du hele blommer trække i en destilleret alkohol såsom shochu for at udvinde smagen.

Så frugtsake er ’en ting’ i Japan?
Ja, det er det især blevet de seneste 20 år. Historisk handlede det mere om sundhed end kulinarisk nydelse. Min japanske kones bedstemor plejede at lave det på vilde jordbær, men det var mere tænkt som en slags lindrende naturmedicin. Man mener, at der er spor tilbage til jægersamfundet i jomonperioden for 3.500 år siden, hvor man kan se, at de brugte skåle til at drikke frugtlikør.

Med andre ord er jeg ved at drikke mig sund og rask ...
Det var i hvert fald noget, der også inspirerede de japanske shoguner. Der findes en bog fra 1697, ’Honcho Shokkan’, som beskriver en række opskrifter på alkoholiske drikke med frugt og andre fødevarer, der efter sigende skulle have haft en helbredende virkning. En af de mest kendte shogun er, Tokugawa Ieyasu, svor til en drik lavet på kaprifolier, men der findes også opskrifter på alkohol lavet på mandarin, duekød og hugorme.

O.k., jeg holder mig til yuzu. Hvordan skal jeg drikke den?
Du kan drikke den rent, eventuelt med en enkelt isterning, ikke blot som aperitif, fordi den har syre og citrusfriskhed, men også som en digestif efter maden, fordi den også har lidt sødme. Lidt, som du ville bruge en limoncello. Yuzushu er perfekt til cocktails, hvor den kan erstatte citrusfrugt, og du skal bruge væsentlig mindre, fordi yuzu er så aromatisk. En yuzu sour med bourbon er en fantastisk cocktail, eller du kan lave en læskende lemonade, hvor du blander yuzushu op med danskvand og is. Jeg ved godt, at vi ofte forbinder citrusfrugter som appelsiner og mandariner med vinter herhjemme, men for mig minder yuzushusmagen mig om at sidde ved vandet, mens solen bager. Smagen af sommer.

Læs mere:

Annonce

Seneste nyt