0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Claus Nørregaard
Tegning: Claus Nørregaard
Politiken Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad er på pensum for fremtidens kokke? Tag med på skolebænken i Nomas fremtidsakademi

Klimaforskning, kammermusik og militær ledelseserfaring. Sådan ser pensum ud på Mad Academy i København, der skal klæde kokke på til fremtiden. For kokke skal mere mere end bare at stå i hjørnet og hakke løg, siger René Redzepi fra Noma. De skal være med til at løse globale problemer - og redde deres egen branche. Politiken Mad var som det eneste medie med til første skoledag i fremtidens madakademi.

Politiken Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Hvorfor er folk så besat af mad?«

René Redzepi står med et rødt æble, som han flytter frem og tilbage mellem venstre og højre hånd, mens han taler. Foran ham sidder de 13 ’studerende’ – kokke, tjenere og restauratører – med deres papirmapper med navneskilt og Moleskin-notesbøger. De 13 udvalgte talenter, som er med til at forme fremtidens kokkeuddannelse.

»Præmissen for den her skole er: Hvordan kan vores branche favne de muligheder, der ligger foran os, mens vi samtidig passer på vores klode?«.

Det er en mandag morgen i slutningen af oktober på Holmen i København og tid til første lektion på Mad Academy. At beskrive Mad Academy som en kokkeskole er misvisende, for vi er omtrent så langt fra at hakke løg og koge fond, som man overhovedet kan komme.

Mad Academy er en ny uddannelse, der skal tackle de sider af faget, som de færreste kokke bliver trænet i, men som de fleste på et tidspunkt brænder sig på. Der skal være fokus på lederskab og forretning – og så skal klima spille en central rolle i kokkenes måde at agere på.

Startskuddet kom fra Redzepi og Noma. I takt med at restauranten gik fra at være den outrerede ’sælknepper’ på Christianshavn til at redefinere nordisk gastronomi, blev kokke pludselig bedt om at tage stilling til verden omkring dem. Medier og meningsdannere krævede svar og inspiration fra gastronomien, og i 2010 startede holdet bag Noma en platform, hvor man i fællesskab kunne finde frem til svar: Mad Symposium (’Mad’ udtales som det engelske ord for vanvittig).

Få digital adgang til hele Politiken MAD

Lige nu giver vi dig digital adgang til hele Politiken MAD

Gå til tilmelding

Annonce

Seneste nyt