0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Line Thit Klein
Foto: Line Thit Klein
Politiken Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farvel til koen, og goddag til planter: Nu skal proteiner gro i stedet for at græsse

Fjerner vi køerne fra markerne, kan vi i stedet dyrke planteproteiner, som både mætter forbrugerne godt og hiver CO2’en ned i jorden igen. Proteinmarker kan blive en sand grøn guldkalv for Danmark, vurderer eksperter.

Politiken Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fremtidens proteiner kommer ikke fra køerne på marken, men fra planterne, som gror på marken. Den globale trend peger nemlig i retning af, at både landmænd og forbrugere i stigende grad kommer til at bytte de klimabelastende røde proteiner ud med grønne. Med andre ord: Farvel til koen og goddag til en lang række bæredygtige plantebaserede proteiner, som vil ændre både landbruget og de varer, vi køber i supermarkedet.

»Klodens befolkning er på vej mod 10 milliarder. Madproduktion, der tilmed skal ske på et stadig mindre landbrugsareal, er en kæmpe udfordring. Samtidig er det samlede kødforbrug stigende i hele verden. Derfor skal vi have flere grønne proteinkilder i stedet for røde i vores kost. Det marked kan blive sindssygt vigtigt for Danmark«, lyder det fra Jakob Lave, udviklingschef i Future Farming Seges under Landbrug og Fødevarer, som udvikler forretningsmuligheder for fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv.

Produktionen af animalsk protein fra især kvæg forbruger store landbrugsarealer, energi og vand og udleder drivhusgasser. Sammenholdt med befolkningstilvæksten og det øgede pres på naturen skal en langt større andel af fødevareprotein i fremtiden komme fra andre kilder end husdyr. Et proteinskifte taler eksperterne endda om.

»Vi skal reducere kødproduktionen, og den bedste måde at gøre det på, er at udvikle fødevarer, som er attraktive og smager godt«, siger Sven-Erik Jacobsen, der i årevis har forsket i grønne proteiner ved Københavns Universitet og selv producerer planteproteiner under navnet Quinoa Quality.

»Der er en kæmpe interesse fra både landbruget, fødevarevirksomheder, detailhandel og forbrugere. De presser alle sammen på for at få mere danskproduceret økologisk planteprotein, som kan erstatte det kød, vi spiser alt for meget af«, lyder det fra Fie Gravgaard fra fødevarevirksomheden Hanegal, der vil omlægge 85 procent af produktsortimentet fra kød til grønt inden 2030, og som har startet virksomheden Organic Plant Protein, der producerer økologisk planteprotein som køderstatning.

Når vi ikke bare kan droppe kød uden at finde alternativer, så skyldes det, at protein er kroppens byggesten. Vi kan ikke leve uden. Men vi kan godt leve uden animalske proteiner. Vi kan få proteiner fra bakterier, svampe, tang, insekter og laboratoriedyrket kød. Det kan sågar komme fra de marker, som køerne i stigende grad vil forsvinde fra. Proteinkilder dyrket på landbrugsjord går under navnet proteinafgrøder og tæller alt fra ærter og bønner til quinoa og kikærter. Dem har vi tidligere dyrket i Danmark, men mange proteinafgrøder er forsvundet og er gået i glemmebogen.

Få digital adgang til hele Politiken MAD

Lige nu giver vi dig digital adgang til hele Politiken MAD

Gå til tilmelding

Annonce

Seneste nyt