0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Line Thit Klein
Foto: Line Thit Klein

Disse æg er fra Hegnsholt ved Lejre. Forskellige racer giver forskellige farver på æggeskallerne.

Politiken Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal, skal ikke: Her er 5 ting, du bør vide om de æg, du spiser

Hvorfor er nogle æggeblommer mørkegule? Og hvad betyder det for dyrenes velfærd, hvis jeg køber friland? Politiken MAD har spurgt tre eksperter.

Politiken Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Prisen, selvfølgelig. Men ellers handler det om dyrevelfærd, når du køber æg. Burhøns lever under de trangeste vilkår, men buræg er nu faset ud af både Coop og Salling Group, som blandt andet ejer Føtex og Netto.

Der opstår flere misforståelser, når det gælder skrabe versus friland, skriver Thomas Roland. Han er CSR-chef for Coop og siger, at flere forbrugere tror, at skrabeæg er fra frilandsproduktioner. Sådan hænger det ikke sammen. Selv om der er de samme krav til indendørsareal - der må være 9 høns per kvadratmeter – så skal frilandshøns også have adgang til et udendørsareal på mindst 4 kvadratmeter per høne.

Økohøns skal også kunne gå ude, der må kun være 6 høns per kvadratmeter i hønsehuset, og deres økologiske foder skal suppleres med grovfoder, f.eks græs eller gulerødder. For at æg kan få mærket ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’, kræves det ud over adgang til udeareal, at hønsene har dagslys i stalden, at de har siddepinde, at de har hele næb, og at transporttiden til slagteriet er mindre end 8 timer.

Kigger man på tabeller for CO2-aftryk, så er æg en af de mest klimavenlige animalske fødevarer. Men økoægget er ikke nødvendigvis det mest klimavenlige æg, siger Jørgen Nyberg Larsen, som er sektorchef i Danske Æg. Økologiske høns kræver mere foder per kilo æg, de producerer, siger han, og den største del af klimapåvirkningen kommer fra foderforbruget.

Men regnestykket er mere nuanceret, mener Thomas Roland fra Coop:

»Hvis man kun måler klimaaftryk som udtryk for effektivitet, er de systemer, hvor hønsene går tættest og bevæger sig mindst og ikke får grovfoder, dem, som giver flest æg per foderenhed. Men det vil være uhyggeligt, hvis det var på den måde, vi skulle løse klimaudfordringen. Så ville alt bare handle om industrialisering, og buræg ville sådan set være bedst«.

Få digital adgang til hele Politiken MAD

Lige nu giver vi dig digital adgang til hele Politiken MAD

Gå til tilmelding

Annonce

Seneste nyt