0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

I Michael Pollans seneste bog ’Den foranderlige bevidsthed', fortæller han historien om psykedeliske stoffer og videnskaben bag. Her er han fotograferet på Restaurant Salt på Hotel Admiral i København.

»Porno skaber ikke mere sex, og mad-tv skaber ikke bedre madlavning«

Den amerikanske forfatter Michael Pollan har kæmpet for en bedre madkultur, taget lsd i forsøget på at afkode vores bevidsthed, og nu har han kastet sit kritiske blik på et stof, vi kollektivt er afhængig af: kaffe.

FOR ABONNENTER

»I en verden, hvor så få af os overhovedet er forpligtet til at lave mad«, skiver Michael Pollan i ’Cooked’, »er det at lave mad blevet en protest mod specialisering – mod den totale rationalisering af livet. En protest mod infiltrering af kommercielle interesser«.

Michael Pollan sidder over for mig på en hotelrestaurant i København. Han er høj og ranglet, med milde blå øjne bag de tynde sorte brillestel og et par fremtrædende blodårer i den skaldede isse, hvor man nærmest føler brændstoffet pumpe ind til hjernen. Inden jeg møder ham, har han været oppe på værelset og slappe af, siger han, mens han fulgte med i rigsretsanklagen mod Donald Trump. Pollan har præsidenten i sigtekornet, når det gælder amerikanernes madkultur, som han føler bliver taget til gidsel som et politisk redskab, når sund kost præsenteres som et elitært fænomen.

»Trump har fodret folk med den forestilling i USA, mens han selv er junk food-connoisseur, og det er særligt slemt, at han gør det efter familien Obama. Han har ikke ryddet Det Hvide Hus’ køkkenhave endnu, men det er sikkert kun, fordi han ikke ved, at den eksisterer«.

I ’Cooked’, som blev filmatiseret af den oscarvindende instruktør Alex Gibney, sætter Pollan fokus på de fire elementer – ild, vand, luft og jord – og hvordan de har påvirket vores madhistorie. Som en modreaktion på effektiviseringen af vores hverdag dyrker han håndværk og de traditioner, der har formet vores kultur. Han besøger en nonne, der fremstiller råmælksoste på sit kloster, og beskriver den nærmest spirituelle kraft, ild har over sydstaternes barbecue.

Michael Pollan siger, at det mest kontroversielle i bogen var, at han opfordrede folk til at lave mere mad.

Opret en profil, og få adgang til hele artiklen

Du får adgang til +500 lækre, grønne opskrifter og alle artikler på Politiken MAD

Opret dig her