0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Claus Nørregaard
Tegning: Claus Nørregaard
Interviews
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ida Auken: Jeg kender ikke noget, der vækker så mange følelser som kød

Det var dokumentarfilmen ’The Game Changer’, som fik politiker Ida Auken til at blive planteæder.

Interviews
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I mit barndomshjem var det altid min far, der stod i køkkenet. Han er en ret habil kok, men lavede meget traditionel mad. Han tilhører den generation, hvor måltidets centrum var kødet. Salater og grønt tilbehør var ikke noget, der blev gjort så meget ud af. Det var typisk icebergsalat med oliven og tomat. Selv om mine forældre er meget klimaorienterede, så var det ganske få, der dengang i 80’erne var opmærksomme på, at den mad, vi spiser, har indvirkning på Jorden.

Klimadagsordenen har i mange år handlet om energi. Om at få kul, olie og gas erstattet med sol- og vindenergi. Det er først for nyligt, debatten er begyndt at brede sig til også at handle om, hvordan vi bruger materialer og arealer, og hvad vi dyrker, og hvad vi spiser.

Da jeg for halvandet år siden hørte et oplæg hos den grønne tænketank Concito, gik det op for mig, at vi bruger et areal svarende til Nord- og Sydamerika tilsammen på at dyrke mad til dyr. Min opmærksomhed havde mest været rettet mod køernes udledning af metan. Det var ikke helt gået op for mig, hvor meget foderet til dyrene fylder i det regnestykke. Der går 7 kilo korn til at producere 1 kilo oksekød, 4 kilo korn til 1 kilo svinekød og 2 kilo korn til 1 kilo kyllingekød. Vi kunne brødføde mange flere mennesker i verden, hvis vi sendte færre kilo korn gennem dyr, hvor så meget går tabt på vejen. Tænk, hvis vi frigav de arealer, som i dag bruges til at dyrke dyrefoder på, og gav plads til skov og natur, som virkelig er under pres.

Jeg kan huske, at jeg tænkte, at det er her, vi hver især kan være en del af løsningen. Vi er med til at trække et marked. I USA er den største mælkeproducent lige gået konkurs, fordi efterspørgslen på mælk er faldet 12 procent. Til gengæld vokser markedet for de plantebaserede alternativer eksplosivt. Vores handlinger gør en forskel. Det gav mig håbet tilbage.

Vores madkultur bygger på, at vi er en gammel landbrugskultur, hvor vi har dyrket mælken og kødet som en del af, hvem vi er. Men det holder ikke at spise så meget kød, som vi gør i Danmark. Vi bryster os af at være det grønneste land i verden, men det er faktisk kun, når det kommer til energisektoren, vi er frontløbere. Når det kommer til vores personlige ressourceforbrug, er vi det fjerdemest klimabelastende land i verden. Det er kun Qatar, Kuwait og Forenede Emirater, der ligger over os. Blandt andet på grund af vores enorme kødindtag.

Mad er en grundlæggende del af vores liv, og jeg kender ikke noget, der vækker så mange følelser som kød. Klimabølgen kan hurtigt blive et identitetsspørgsmål, der skiller mere, end det samler. De seneste 4-5 måneder har jeg stort set ikke spist kød, men jeg kalder mig ikke vegetar. Jeg vil bare gerne spise rigtig mange grøntsager. Det mangler vi et ord for. I USA kalder de det reducetarian, men det indikerer, at man mindsker noget, og for mig handler det om, at der er noget, jeg gerne vil have mere af. Måske jeg bare skal kalde mig planteæder?

Få digital adgang til hele Politiken MAD

Lige nu giver vi dig digital adgang til hele Politiken MAD

Gå til tilmelding

Annonce

Seneste nyt