0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Marie Bentzon, Illustrationer: Toril Bækmark
Foto: Marie Bentzon, Illustrationer: Toril Bækmark

Mette Dahlgaard fra Gemyse bliver inspireret af grøntsager: Her er de 5 retter, der har haft betydning for hendes liv og karriere

Hvad kæder nordjyske jægere, kokken Bo Bech og milliardæren George Soros sammen? Det gør den 37-årige kok Mette Dahlgaard, som er en af Danmarks dygtigste grøntsagskokke og køkkenchef for restaurant Gemyse i Tivoli. Her fortæller hun om de fem retter, der har været med til at forme hendes karriere.

FOR ABONNENTER

Jeg havde 8 måneder af min læretid tilbage, så jeg rykkede videre til Bo Bech på restaurant Paustian. Der var en vild energi og passion omkring alt, hvad de lavede, og jeg elskede ambitionsniveauet. I starten fik jeg kun lov til at folde raviolier lavet af rødbedepuré og tynde rødbedeskiver. Det var et helvede at stå der med sine små fedtede fingre og folde ravioli efter ravioli, men souschefen sagde til mig, at hvis jeg blev hurtigere færdig, kunne jeg prøve andet i køkkenet. Så tænkte jeg, det kan jeg fandeme hurtigt lære, og så blev jeg færdig to timer tidligere. Jeg var super ambitiøs og skideirriterende, for jeg begyndte bare at lave tingene selv. Jeg ville videre og prøve noget mere.

Nykøbing Mors, 1980’erne

Der var rigeligt med lørdagskyllinger i foliebakker og skamkogte rosenkål i Nordjylland i 1980’erne. Men det sted, hvor jeg mærkede min første begejstring for grøntsager, var i min farmor og farfars drivhus. Det var som en anden verden at gå rundt derinde og plukke friske agurker og tomater, som min farmor brugte til at lave tomatsuppe og grydestegt kylling med syltede agurker.

For mig står det stadigvæk helt tydeligt, hvordan hendes friske agurkesalat smagte om sommeren. Sidst på sæsonen, når du er ved at kaste op over, hvor mange agurker du har spist, kan du gemme dine sylteglas væk i lang tid, men om sommeren skal du spise agurkesalaten, mens den er frisk.

Lav en klassisk syltelage af lige dele kogende vand, eddike og sukker samt et generøst kværn peber, lad den køle af, og hæld den over de friske agurkeskiver. Skiverne skal være lidt tykke, så de stadig har struktur og ikke ligner noget sjask, du har hevet op af en spand.

Sulten på mere?

Bliv abonnent på Politiken MAD for kun 199 kr.

Køb abonnement