0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Keiko Oikawa
Foto: Keiko Oikawa

Yuzu-polenta-kagen bygger på en klassisk lemon drizzle cake, og du kan bage kagen med lige de citrus- frugter, du synes bedst om. Får du købt for mange yuzu- frugter, kan de fryses uden at tage skade

Sushikokkens søde forelskelse i yuzu

For 30 år siden tog Silla Bjerrum til London og blev grebet af sushi- og sashimibølgen. Her får du opskriften på hendes favoritvinterkage med yuzu.

Interviews
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den danskfødte, londonbaserede kok Silla Bjerrum ser altid frem til, at den japanske yuzufrugt er i sæson.

»Yuzu er en rigtig kokkeingrediens, men efterhånden er den blevet mere udbredt«, fortæller Silla Bjerrum med en svag accent, der afslører, at hun har boet mange år i udlandet. Og hvordan gik det egentlig til, at en dansk pige endte i London som sushikok?

»Tjo«, siger Silla Bjerrum, »faktisk er der mange ligheder mellem det nye nordiske og det japanske køkken. Begge køkkener bruger relativt få krydderier og lader råvarerne stå frem. Og så er der selvfølgelig fisken, som ikke er til at komme udenom«.

Netop fisk blev den krog, der fik halet Silla Bjerrum ind i gastronomien. I 1989 flyttede hun til London for at studere og ernærede sig som smørrebrødsjomfru på den japanske restaurant Nippon Tuk i Chealsea. Men der var mere salg i sandwich end i sushi.

»Jeg var også meget fascineret af det og elskede at stå og se kokkene skære fisk ud. Og så fik jeg lyst til at lære mere og rejste til Japan for at opleve, hvordan det foregik på fiskemarkederne, og for at lære at mestre teknikerne bag fiskeudskæringerne«.

På Nippon Tuk mødte hun også restaurantentrepreneur Jeremy Rose, som i 1999 fik hende med om bord som medejer og ansvarlig for køkkenet i sit nye firma, Feng Sushi, et newyorkerinspireret takeawayfirma, hvor indbyggerne i London kunne bestille sushi hjem til dem selv.

»Det var det første af sin slags i London«, siger Silla Bjerrum, som solgte sin del af firmaet for fem år siden.

I dag er hun innovationschef i Sushi Daily, et grab and go-sushibarkoncept til supermarkeder, og så underviser hun kokke og andre, der vil være bedre til japansk mad, blandt andet hos sin søster, kok og opskriftsudvikler Trine Hahnemann. I 2018 udgav hun kogebogen ’Robata’ hvor yuzu-polenta-kagen er fra.

»Det er en superenkel kage, en krydsning mellem en appelsin-polenta-kage og en traditionel lemon drizzle cake«, siger Silla Bjerrum, som udviklede opskriften til en frokost hos sin gode ven Vicente Todolí, en tidligere stamkunde hos Feng Sushi-kæden på Borough Market (Londons svar på Torvehallerne, red.).

»Vicente var tidligere kurator på Tate Modern, men arvede for år tilbage sine forældres citrusfarm, Todolí Citrus Foundation i Valencia, hvor han dyrker over 400 forskellige citrusfrugter«.

Hvert år tager hun ned og hjælper med at udvikle citrusopskrifter.

»Jeg plejer at bage den, når vi fejrer, at olivenhøsten er i hus. På samme tid begynder yuzusæsonen. Nu synger sæsonen på sidste vers, men du kan lave den med lige de citrusfrugter, der er i sæson, eller købe yuzujuice på flaske«.

Og så er den fyldt med C-vitamin og næsten så sund, at det er dumt ikke at skære sig et ekstra stykke.

Annonce

Seneste nyt