0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

»Mad skal være næring for hele dit liv«

Kok og kogebogsforfatter Nira Kehar har arbejdet som computeringeniør i Montreal, drevet en succesfuld restaurant i New Delhi og skrevet en kogebog i New York. Men livet i overhalingsbanen gjorde hende alvorligt syg, og i dag spreder hun budskabet, at mad skal være næring for hele dit væsen – krop, glæde og energi.

FOR ABONNENTER

»Vi går så meget op i, hvilken benzin vi fylder på vores biler, men kroppen er det køretøj, som skal transportere os til de smukkeste oplevelser i vores liv, og alligevel spiser vi skrald. Kogebogen er en kreativ udladning, hvor jeg deler ud af noget af den viden, jeg har om ayurveda (5.000 år gammel indisk sundhedsfilosofi, red.). Men det er en personlig fortolkning, og først og fremmest har jeg bare gerne villet dele mine opskrifter på lækker mad. Jeg følte, at jeg måtte fortælle hele min historie, for at man forstår, hvorfor den her måde at lave mad på, det er mig«, siger Nira Kehar.

For på trods af hun kun netop er fyldt 40 år, har livet gentagne gange sat bukkene lidt for tæt, til at hun kunne klare springene uden at falde, og da hun for tre år siden blev diagnosticeret med en brystkræft, der var en my fra at have spredt sig uhelbredeligt, blev hun tvunget til at lægge sit liv om.

»Jeg har nok skubbet mig selv til det yderste, og jeg endte med at blive virkelig syg. Det er ligesom, hvis du er på et tog, der bare kører derudad – jeg har skullet lære at sætte farten ned. Når kroppen står af adrenalinsuset, sætter det sig i kroppen«, siger Nira Kehar, som i 2016 solgte sin restaurant.

»Der var mange tegn på, at noget var galt, som jeg ikke lyttede til. Da jeg havde restauranten, arbejdede jeg fra klokken fem om morgenen til klokket et om natten, hvor jeg ofte kom hjem og arbejdede videre. Varmen og forureningen i Delhi har nok heller ikke gjort noget bedre, men hvem ved? Ingen kender årsagen til, at jeg blev syg, og det er næsten ufølsomt at prøve. Børn bliver syge med kræft, ligesom dyr gør«, siger Nira Kehar, som opdagede canceren på en ferie i Delhi sammen med Mikkel i 2018 og afsluttede sine behandlinger i 2019.

»Min sygdom har betydet, at jeg mere end nogensinde går op i, hvilken type mad der gør mig godt. Ikke som en rigid diæt, for det at spise skal ikke være fyldt med skyld og skam, men sund mad kan sagtens være lækker og velsmagende. Det var de tanker, som optog mig mere og mere henimod enden på mit restauranteventyr, og de tanker, jeg ville formidle i min kogebog«.

Opret en profil, og få adgang til hele artiklen

Du får adgang til +500 lækre, grønne opskrifter og alle artikler på Politiken MAD

Opret dig her