Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

På jagt efter dansk vin uden hyggesvovl

Hvor kan man opdrive et ærligt glas dansk vin, spørger MADs vinskribent og kigger på den danske produktion af vin.

Klummer
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er lørdag, og jeg har en vinaftale med min ligesindede tørstige ven, Mathias.

»Jeg har lyst til at drikke dansk vin. Hvad siger du?«.

Mathias producerer selv vin i Lejre, så umiddelbart synes mit forslag ikke det glade vanvid. Umiddelbart. Efter en hurtig udveksling af ideer om vinbarer, som måske kunne have dansk vin på kortet, og en googlesøgning, må vi erkende, at landet måske ikke ligger så vådt forude, som et par tørstige sjæle kunne håbe på.

Ganske vist flyder det københavnske bæger nærmest over med gode vinbarer, men er det til at opdrive et sted, hvor de serverer god vin produceret her i landet? Og hvad er overhovedet dansk vin?

Ifølge Foreningen Dansk Vin eksisterer der knap 100 danske erhvervsdrivende vinavlere og mere end 1.000, som fremstiller vin som hobby. Det er mit indtryk, at flere af de kommercielle danske vinavleres mod svigtes af manglende modenhed i druerne, og derfor skruer de op indefra og ud med svovl, gær og fad. Jeg forstår det på mange måder godt, for vinenes kår kan ellers være svære i det danske klima, men resultatet efterlader i flere tilfælde en noget død og halvgenerisk eftersmag i munden. Lidt for meget hygge, lidt for lidt nærvær. Jeg er af den skole, at man vinder på gyngerne og ikke på karrusellen, men hvis vi skal trøste os selv, mens skuden synker, så kan det være, at klimaforandringerne giver bedre forhold for vinavl herhjemme.

Den danskproducerede vin fremstilles af menneskeskabte hybrider af druesorter, som er tilpasset et klima, der er køligt som vores, og har navne som rondo, cabernet cortis, regent, ortega, zalas perle, leon millot, solaris, orion og johanitterdruer.

Køb abonnement

Få adgang til alle artikler og de tre næste magasiner.

Køb abonnement

Annonce

Seneste nyt