Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En undervurderet råvare: Tang er også grøn og sund mad

Der findes andet spiseligt under havet end fisk. Ole G. Mouritsen fortæller her om en overset grøn spise, der er sund som Skipper Skræks spinat.

Klummer
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi kender alt det, der vokser på jorden, men der er et andet stort biologisk rige, som bidrager med mere end 70 procent af den organiske produktion på Jorden: algerne. Og da algerne også laver fotosyntese, er de også hovedansvarlige for at binde kuldioxid og producerer ilt til atmosfæren.

Alger tæller både de encellede (som der er flest af) og de flercellede store havalger, som vi kalder tang. Der er 10.000 forskellige tangarter, hvoraf der lever næsten 400 i de danske vande. Så tang er ikke bare én råvare, men mange forskellige med forskellige smage og muligheder.

I mange asiatiske lande udgør tangprodukter en vigtig del af den daglige kost, men i den vestlige verden er tang fortsat en overset fødevare og ernæringskilde, selv om flere de seneste 10-15 år har fået interesse og appetit på tangen. Tang findes i alle Jordens klimabælter og udviser en enorm artsrigdom og kan både høstes vildt og dyrkes i store mængder i havet på en bæredygtig måde. Tang har et stort indhold af vigtige mineraler, proteiner, sporstoffer, vitaminer samt sunde fibre og superumættede fedtstoffer og indeholder desuden kun få kalorier. Og så smager det godt. Faktisk er den femte smag, umami, oprindelig knyttet til smagen af tang.

Tang er blevet udråbt som fremtidens superkost, og det er der god grund til. Den indeholder en række bioaktive stoffer, som sandsynligvis har et sundhedspotentiale i relation til hjerte-kar-sygdomme, beskytter mod diverse vira og mod cancer. Desuden er tangens kostfibre formodentlig vigtig for vores tarmflora.

De fleste tangarter er spiselige og kan bruges til stort set alle slags retter i vores køkken: snacks, forretter, hovedretter og desserter. Derimod er ikke alle alger spiselige, men de, der er, er samtidig nogle af de mest næringsrige fødevarer, vi har. De har en flot grøn farve, men ingen interessant smag, og derfor bruges de mest som kosttilskud.

I bæredygtig sammenhæng er en kost baseret på alger speciel, fordi den kommer fra bunden af fødenetværket fødekæden, og jo længere nede i fødenetværket fødekæden man spiser, jo mere bæredygtigt. Algerne er også interessante derved, at det er alene her, de værdifulde superumættede omega-3- og omega-6-fedtstoffer dannes, endda i et forhold, som er optimalt for vores ernæringssammensætning. Disse fedtstoffer passerer så videre op gennem fødekæderne, f.eks. til fisk og skaldyr, men det er algerne, der danner dem. Hver gang et fødeemne passerer gennem et niveau i netværket kæden, tabes går over 90 procent af næringsstofferne tabt.

Sulten på mere?

Bliv abonnent på Politiken MAD for kun 199 kr.

Køb abonnement

Annonce

Seneste nyt