0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Masao Yamazaki
Tegning: Masao Yamazaki
Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Genialt grønt: Det mellemøstlige køkken er meget mere end shawarma

Mellemøsten er genialt i det grønne køkken og er fyldt med store kulinariske oplevelser, som vi gerne vil åbne dine øjne op for, skriver Mette Mølbak, chefredaktør for Politiken MAD.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For nylig var jeg til en 40-års fødselsdag, hvor det flød ind med lækre retter. Hummus, baba ganoush, tabbouleh, tzatziki, bønner i tomatsauce og sumakmarieneret kylling. Store, lune fladbrød blev budt rundt, så man kunne suge alle herlighederne op, og intet blev levnet på min tallerken.

Ud over at det smagte afsindigt godt, tror jeg også, at måltidet skabte en særlig glæde, fordi det var uvant at få mellemøstlig mad til en stor fest, hvor alle var homogene, blege flæskedanskere. Vi har eksperimenteret løs i italiensk, fransk, mexicansk, asiatisk og måske nordisk mad serveret på Würtz-imiterede tallerkener, hvis vi virkelig skulle være smarte. Men mellemøstligt ... det ligger de fleste af os fjernt.

For mange stopper Mellemøsten ved besøget på shawarmabaren på vej hjem fra byen. Det svarer til, at man reducerer japansk mad til sushi. Og på den måde går vi glip af store kulinariske oplevelser.

I sig selv er det groft at bruge betegnelsen mellemøstligt køkken, for der er tale om en hel region, geografisk spændt ud over mange lande og med mange forskellige madkulturer. Alligevel har vi valgt at gøre det i denne udgave af MAD, hvor vi har dedikeret en del af siderne til det mellemøstlige køkken.

Vi vil gerne have dig til at åbne øjne og mund mod en region, der har så utrolig meget at byde på madmæssigt, men som er ukendt for mange af os. Det skyldes selvfølgelig også, at det er et område, der ofte bliver associeret med krige og konflikter. Men i jagten på velsmagende grøn mad er det et køkken, som det er værd at invitere indenfor i. For det er her – uden for det vestlige kødbælte – at saftspændte krydderier, cremede pastaer, saltede citroner og blødbagte grøntsager smelter sammen til vidunderlig mad.

Tag en stor bid.

Få digital adgang til hele Politiken MAD

Lige nu giver vi dig digital adgang til hele Politiken MAD

Gå til tilmelding

Annonce

Seneste nyt