0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Claus Nørregaard
Tegning: Claus Nørregaard

Begår du også fejlen? Tag med i Marie Holms kaffeskole, og få hemmeligheden bag en god stempelkaffe

Marie Holm vil lære dig at lave god kaffe. Første lektion handler om, at du sagtens kan brygge på en gammel kande, så længe bønnerne er gode.

FOR ABONNENTER

Jeg voksede op i noget så sjældent som et hjem uden kaffemaskine. Hjemme hos os drak vi te, og når der kom kaffedrikkende gæster på besøg, fandt mine forældre den knaldorange stempelkande frem: en af de tidlige Bodum-kander, som stadig fungerer upåklageligt. Så bryggede vi på Brugsens bønner, en stærk sort sag, som krævede godt med mildnende mælk.

I mange år var det sådan, jeg drak kaffe. Lige indtil midten af 00’erne, hvor mit forhold til kaffe blev ændret for altid.

En af Slow Food-bevægelsens danske afdelinger var begyndt at arrangere farmer’s markets på Jægersborggade i København, og en dag var der en ny bod med fire unge fyre, der solgte mikroristet kaffe.

Den dag fik jeg kaffe, som jeg aldrig havde fået den før. Lysristet, syrlig og floral. På mange måder mindede den mere om min barndoms sorte te end kaffe. Det ændrede mine kaffevaner. Den dag holdt jeg op med at hælde mælk i kaffen. Den dag smagte jeg nuancer i kaffen og erfarede, at god kaffe ikke handler om udstyr, men om kvaliten af bønnerne. Og om den omhyggelighed, man lægger i arbejdet.

Den dag fandt jeg den gamle orange stempelkande frem fra gemmerne og begyndte at brygge kaffe efter opskrift. Og det har jeg gjort lige siden.

Noget af det gode ved at brygge på stempelkande er, at de fleste af os har en! Og dermed er den et godt sted at starte, når man begynder at brygge med vægt, temperaturer og tidsangivelse. Følger du opskriften på siderne her, er kaffen klar på 4 minutter plus den tid, det tager at kværne bønner og koge vandet op i elkedlen. Samtidig behøver du ikke foretage dig noget i de 4 minutter, det tager at ekstrahere den gode smag fra bønnerne. Dermed ikke sagt, at du bare kan glemme alt om kaffen; det er vigtigt at overholde trækketiden minutiøst for ikke at ende ud med en enten over- eller underekstraheret kop. De fleste af os er med på, at når vi brygger sort te, skal vi stoppe i tide, så den ikke bliver bitter, og omvendt lade teen trække længe nok, til at den ikke er for tynd. Det samme gør sig gældende for kaffe. Så sæt altid en timer, så du kan stoppe brygget på det rigtige tidspunkt.

Sulten på mere?

Bliv abonnent på Politiken MAD for kun 199 kr.

Køb abonnement
Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.