0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Claus Nørregaard
Tegning: Claus Nørregaard
Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kaffeskolen: Her er filterkaffen, som ingen skal skamme sig over at servere

Marie Holm lærer dig, hvordan du brygger smagfuld krystalklar filterkaffe – helt uden grums i bunden.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi har desværre kun filterkaffe«, siger min mødeaftale forlegent, som om jeg lige har taget ham i at lyve sig noget højere på Tinder, end hans faktiske statur kan bære. For nu er han, og firmaet åbenbart, blevet afsløret i ikke at være så smart, som hjemmesiden lovede … Situationen oplever jeg ofte, når jeg spørger efter en kop kaffe – både privat og ude. Der svares skamfuldt, undskyldende: »Jooo, men det er bare filter …«. Som om det er dårligt.

Lad mig lige slå én ting fast: Filterkaffe er ikke en inferiør kaffetype! Filterkaffe er måske det mest fantastiske i hele kaffeverdenen. De bønner, man brygger filterkaffen på, kan til gengæld være elendige. Men det er sådan set ikke filterkaffens skyld. Jeg har sagt det før: Kaffen bliver aldrig bedre end de bønner, den er brygget på. Brug til enhver tid dine penge på friskristet kaffe fra et dygtigt risteri frem for at smide dem efter dyrt udstyr. Røvsyg, mørkristet fabrikskaffe fra supermarkedet er stadigvæk røvsyg, selv om du selv har kværnet den på en lækker kværn og brygget den på en smuk japansk håndbrygger.

Og her kommer et fif: Skyl altid dit papirfilter igennem, inden du kommer kaffe i det

Faktisk tror jeg, at filterkaffe er den kaffetype, jeg nyder allermest. For et filter filtrerer og skaber derved et utrolig rent og klart bryg. Selv bittesmå kaffepartikler filtreres fra, og smagene står rene tilbage.

Noget udstyr kræver det. En præcis kaffevægt. Og en god, konisk kværn. Ejer du ikke allerede de to ting, så begynd at spare op! Håndbrygget filterkaffe kræver derudover en tragt, som kan være af plastik, glas, metal eller porcelæn. Papirfiltre, der passer i tragten. En kande , du kan brygge i. Og eventuelt en god hældekande.

For at starte med tragten så er jeg glad for mærket Hario – andre sværger til Kalita eller Chemex. Jeg synes, plastik er bedst. Det ’sluger’ nemlig ikke varmen fra vandet. Gå også efter en tragt, der er konisk i faconen og spidser til som en isvaffel og IKKE som en båd formet med flad bund, hvor vand og kaffegrums vil blive liggende sammen for længe og brygge derudad. Og vælg så en tragt, der passer med den mængde kaffe, du oftest brygger. Selv brygger jeg mest på en 02-model til 1-4 kopper.

Papirfiltre skal du købe i samme mærke og størrelse som din tragt. De er langt kraftigere og med bedre filtrering end dem, du køber i supermarkedet, så du kan undgå kaffepartikler i bundsjatten.

Og her kommer et fif: Skyl altid dit papirfilter igennem, inden du kommer kaffe i det. Papirfiltre kan nemlig give en træls og pappet smag i den færdige kaffe, og det er synd, hvis smagen af pizzabakke overdøver alle de fine florale noter fra den der superkaffe, du lige har spenderet på.

Vej nu dine bønner af. Jeg regner altid med 13 g bønner per 200 g vand, men måske smager det dig bedre at dosere 14 eller 15 g. Prøv dig lidt frem. Kværn bønnerne mellemfint, og fyld dem i tragten, der står klar med filtret oven på en kande eller kop placeret oven på en kaffevægt. Nulstil vægten, så du kan tjekke, at kaffen vejer det samme, som FØR du kværnede den, og at der ikke er gået noget tabt inde i kværnens mørke dyb.

Og så er der vandet. Feinschmeckere vil sige, at du skal bruge købevand, da det er mindre kalkholdigt end hanevand, og kalk ’sluger’ en del af kaffens smagsnuancer. Men der er et lille godt trick, som jeg har fået hvisket i øret af en barista: Tilsæt verdens mindste knivspids citronsyre til vandet, inden du koger det op i elkedlen – det neutraliserer kalken.

Vandet skal ikke være spilkogende, når du brygger, men have en temperatur på mellem 92 og 95 grader, så det ikke futter subtile noter af. Det gider ingen måle, men lad vandet stå 1 minut, efter at det har kogt. Du kan godt brygge direkte fra elkedlen, men det kan være svært at hælde jævnt og cirkulært, som er den optimale hældeteknik. Hvis du investerer i en hældekande med lang slank hals – en svanehals – går det som en leg.

Hæld altid først cirka 30 g vand på kaffen, så al kaffen er gennemvædet, og lad den så stå i 30 sekunder, inden du hælder mere vand på. Det kaldes ’blooming’, kaffen svulmer og blomster lidt op, og det bliver nemmere at brygge jævnt på den efterfølgende. Hæld derefter resten af vandet på, langsomt og i små cirkler – undgå at hælde ude ved kanten af filtret, da vandet så suser direkte ned ad siden og fortynder kaffen.

Og sidste løftede pegefinger fra kaffeskolen: Rør rundt i den færdige kaffe, så top og bund blandes – ellers er der en tynd kop kaffe øverst og et stærkt startbryg nederst. Nu skulle du gerne stå med en kop kaffe, man absolut ikke skal skamme sig over.

Ingredienser

26 g gode, hele kaffebønner
400 g vand

Sådan gør du:

  1. Vej bønnerne af på en digitalvægt, og kværn dem mellemfint på en god kaffekværn.
  2. Sæt papirfilter i din kaffetragt, og placer tragt og filter oven på den kande, du vil brygge i. Skyl så filteret ved at hælde lidt kogende vand i, og kasser det, når det er løbet igennem.
  3. Placer nu hele anordningen – tragt, filter og kande – oven på den digitale kaffevægt. Nulstil den. Hæld den kværnede kaffe i filtret, og tjek, at den korrekte mængde er der. Nulstil igen.
  4. Kog vandet op i elkedlen, og lad det stå 1 minuts tid, så temperaturen falder til ideel bryggetemperatur; mellem 92 og 95 grader. Hæld eventuelt vandet over i en langhalset hældekande.
  5. Hæld nu 30 gram vand på kaffen, så den er gennemvædet, og lad den stå i 30 sekunder. Hæld derefter langsomt og cirkulært den resterende vandmængde på; hæld mod midten og undgå at hælde ude ved kanten, hvor vandet kan suse lige igennem. Stop, når du har hældt i alt 400 gram vand på kaffen.
  6. Lad kaffen dryppe af, og fjern så tragt og filter (brug eventuelt filter og grums til svampedyrkning eller gødning af urte- og rosenbede).
  7. Rør rundt i kaffen, så top og bund blandes. Så er filterkaffen klar. Nyd den.

Annonce

Seneste nyt