0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Cathrine Østerberg går akademisk til værks, når hun fremstiller is, og det kan smages.

Madskole
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er hemmeligheden: Isdronningen Cathrine Østerberg lærer dig at lave sorbet uden ismaskine

Cathrine Østerberg tænker i iskrystaller, hun har skrevet speciale om mælkeproteiner og vil gerne åbne sin næste isbar i Indien. Is er hendes liv. I denne udgave af MADskolen viser den tidligere eliteroer, hvordan du kan lave en genial jordbærsorbet uden ismaskine.

Madskole
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Den smager jo af mormor«, udbrød den lille dreng.

På den anden side af disken stod ismager Cathrine Østerberg og kiggede begejstret på drengen, der havde slikket smagsprøven af en lille gennemsigtig plastikske: en paan-is baseret på en indisk ret med betel- og rosenblade. I Indien får man paan efter middagen som en aromatisk ganerenser, men den her dag på Østerbro var det en eksotisk åbenbaring for en dansk skoledreng.

»For mig er det priceless at høre sådan et førstehåndsindtryk af, hvordan vi bruger vores sanser til at genskabe minder. Den lille dreng havde jo fået en fornemmelse af at være hjemme hos mormoderen, hvor de små potpourriposer dufter af rosenblade«, siger Cathrine Østerberg.

»Jeg vil gerne gøre noget ved den der ’nå ja, is er jo bare is-holdning’. Jeg vil virkelig gerne have, at vi begynder at forstå, at is er så meget mere«.

For 32-årige Cathrine Østerberg er is alt. Hun har skrevet sit masterspeciale om mælkeprotein og emulgatorer i iscreme, rejst verden rundt for at finde råvarer, og så er hun indehaver af firmaet Østerberg, som har tre butikker. I denne udgave af MADskolen skal hun lære os, hvordan man laver en jordbærsorbet, der hverken kræver teknisk udstyr eller eksotiske ingredienser.

Vi er hos Østerberg Ice Cream på Østerbro i København. Ude foran i butikken summer kølemontren, der indeholder 12 forskellige isbøtter, lokalet er farvet i et cremet hvidt lys, og der dufter af sprød vanilje. I bagbutikken ligger værkstedet. Den store ismaskine, en Labrotonic High Efficiency fra italienske Carpigiani til en kvart million kroner, ryster som en tørretumbler, mens den fryser isen ned på få minutter. Ved siden af bliver vaffeldej tappet fra et rør ned i roterende jern, mens vaflerne hænger med bunden opad på et metalstativ som skrøbelige skulpturer. På væggen er der klistret to laminerede a4-sider, der viser de ansatte, hvordan man scooper den perfekte kugle (»kuglehalen skal placeres nedad, så isen fremstår flot rund«).

Få digital adgang til hele Politiken MAD

Lige nu giver vi dig digital adgang til hele Politiken MAD

Gå til tilmelding

Annonce

Seneste nyt