0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lene Samsø
Foto: Lene Samsø
Aftensmad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt i en gryde: Louisa Lorang giver dig 5 one-pot-opskrifter

One-pots er en win-win, hvor du kun har én gryde i brug og svarer både tid og opvask. Her får du fem bud på smagfulde grøntsagsgryderetter til hverdagen:

Aftensmad
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Quinoagryde

Lene Samsø
Foto: Lene Samsø

En slags congee (asiatisk risgrød) på quinoa med al den sprøde topping, du kan overskue. Du kan bruge både gul, rød og sort quinoa alt efter humør.

Hovedret til 2-3 personer

Arbejdstid: 25 min.
Samlet tid: 30 min.

Ingredienser

1 løg
2 fed hvidløg
1 squash
olivenolie
lidt hakkede korianderstilke
2 tsk. knust spidskommen
1 dl quinoa
2 1/2 dl kogende vand
5 dl mosede tomater fra flaske eller karton
225 g kogte kidneybønner
salt
lidt limesaft

Syltede rødløg
1/2 dl sukker
1/2 dl eddike, f.eks. lagereddike
1 stort rødløg

Topping
fintsnittet rødkål
1 avokado i tern
1 grøn chili, gerne jalapeno, i skiver
2-3 spsk. tyk yoghurt
lidt koriander
limebåde

Sådan gør du:

  1. Hak løg og hvidløg, og skærsquash i små tern. Sauter det hele i olivenolie i en stor, dyb pande. Det skal ikke tage farve.
  2. Kom hakkede korianderstilke og spidskommen på, og tilsæt quinoa. Hæld vand på, og lad det simre under låg, til vandet næsten er væk.
  3. Tilsæt de mosede tomater, og lad retten simre under låg, til quinoaen er mør (tjek anvisning på pakken). Hold øje med, om der skal tilsættes mere vand undervejs.
  4. Tilsæt bønner, og lad dem lune med i 1-2 minutter. Smag til med salt og lime.
  5. Løg: Kog imens sukker og eddike sammen i en kasserolle, til sukkeret er opløst. Skær løg i smalle både, og kom dem i sukkerlagen. Kog op i 1-2 minutter. Sluk, og lad dem køle lidt i lagen.
  6. Servering: Anret quinoaen i dybe tallerkener. Top med kål, avokado, chili, rødløg, yoghurt og koriander, og server med limebåde og eventuelt chilisauce til.

GRØNT. Resterne kan bruges til en god og sund frokost. Hak eventuelt mere kål, som fylder godt og giver dig grøntsagsfibre.

One-pot-ramen

Lene Samsø
Foto: Lene Samsø

Æggene er ikke syltede, men retten er ninjahurtig at lave, og det funker supergodt alligevel.

Hovedret til 4 personer
Arbejdstid: 15 min.
Samlet tid: 20 min.

Ingredienser

200 g shiitake olie til stegning
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, hakket
1 spsk. revet ingefær
1 liter grøntsagsbouillon (evt. lidt mere)
250 g nudler, gerne fuldkorn
200 g mukimame (edamamebønner uden bælg)
1-2 spsk. mørk miso
2 spsk. soja
1 tsk. sesamolie

Topping:
1 gulerod, i julienne
lidt snittede forårsløg eller porre
ristet sesam
2 blødkogte æg
chiliolie eller -flager

Sådan gør du:

  1. Steg svampene i olie i en varm wok. Kom løg, hvidløg og ingefær ved, og lad det sautere med, men uden at det tager farve. Hæld bouillon ved, og kog op.
  2. Kom nudler i, og lad dem dampe med i ca. 1 minut. Tilsæt mukimama, og varm igennem. Rør forsigtigt miso i, og smag til med soja og sesamolie.
  3. Servering: Anret supper og fyld i store skåle. Top med gulerod, forårsløg, sesam og halve æg.
  4. Server straks, gerne med chiliolie eller -flager til.

SUNDT. Misoen kan være lidt svær at røre i suppen når nudlerne er der, men den kommer i til slut, fordi den mister sine gode, sunde egenskaber, når den koger. Vær forsigtig, når du rører den i.

Pasta picante

Lene Samsø
Foto: Lene Samsø

Retten er simpel, klassisk og super populær hos de fleste. Det hele ryger i en dyb pande eller stor gryde, og retten kan laves fra start til slut på 25 min.

Hovedret til 4 personer
Arbejdstid: 15 min.
Samlet tid: 25 min.

Ingredienser

2-3 fed hvidløg
lidt olivenolie
5 dl mosede tomater
3 dl vand
400 g cherrytomater
250 g spaghetti (eller anden pasta)
2 tsk. chiliflager
2-3 spsk. kapers

Topping:
1 god mozzarella
plukket oregano

Sådan gør du:

  1. Snit hvidløg i tynde skiver, og sauter dem i en stor sauterpande eller gryde (der skal være plads til hele eller knækkede spaghetti).
  2. Kom mosede tomater, vand, hele eller halverede cherrytomater, chiliflager, spaghetti og kapers i, og lad retten koge under låg i 12-15 minutter. Tjek, om der mangler vand undervejs.
  3. Smag til med salt og peber, og server pastaretten i dybe tallerkener med brud af mozzarella og plukket oregano.

TIP
Server en skøn frisk salat til, hvis du vil. Så er der hverdagsluksus!

METTE MØLBAK HAR TESTET
Hver mandag kommer alle i familien sent hjem fra træning og fritidsaktiviteter, og så er den her ret virkelig genial. Den er sat over på ingen tid, og imens den bobler i gryden, kan jeg nå at tage bad – og knips så er der varm mad på bordet til hele familien.

Vinterminestrone med palmekål

Lene Samsø
Foto: Lene Samsø

En varmende minestronesuppe er velgørende på en kold vinterdag. Udskift eventuelt kål og tomater med, hvad du har liggende i køleskabsskuffen.

Hovedret til 4 personerArbejdstid: 20 min.Samlet tid: 1 t. 10 min.

Ingredienser

1 lille løg
2 fed hvidløg
ca. 250 g palmekål
250 g modne tomater
1,5-2 liter kogende, god grøntsagsbouillon
150 g tørre små pastaer, f.eks. tubettini eller macaroni

Desuden:
Ca. 250 g kogte hvide bønner
masser af revet parmesan
lidt hakket persille

Sådan gør du:

  1. Hak løgene fint, og skær hvidløget i tynde skiver. Sauter løg og hvidløg i olivenolie, uden at de tager farve.
  2. Snit kålen groft, og lad den sautere med i 1-2 minutter. Skær tomaterne i mundrette stykker, og kom dem med i gryden. Sauter kort.
  3. Hæld bouillon ved, og kom pasta i, og kog, til pastaen er mør, ca. 8-10 minutter.
  4. Tilsæt de kogte bønner. Varm suppen igennem, og smag til med salt og masser af sort peber.
  5. Anret i dybe skåle, og top med masser af revet parmesan og lidt finthakket persille. Server straks, eventuelt med godt brød til.

Græskardhal

Lene Samsø
Foto: Lene Samsø

En ordentlig portion dhal tager lidt tid at lave, men til gengæld passer den sig selv det meste af tiden. Og måske har du endda mad til flere dage.

Hovedret til 4 personer
Arbejdstid: 20 min.
Samlet tid: 1 t. 10 min.

Ingredienser

1 stort løg
2 fed hvidløg
1 hokkaidogræskar
olivenolie
1 1/2 dl urid- eller røde linser
1spsk. revet ingefær
2 tsk. stødt gurkemeje
1 spsk. stødt spidskommen
1/2 tsk. cayennepeber
1 spsk. god karry
400 g hakkede tomater
fra karton eller dåse
vand efter behov
200 g babyspinat
salt

Topping:
yoghurt
lidt plukket mynte
nigella

Tilbehør:
brød, eksempelvis naan
gode chutneyer og pickles


Sådan gør du:

  1. Hak løg og hvidløg fint.
  2. Skrub græskarret, flæk det, og skrab kernerne ud. Skær toppen og blomsten i bunden af og kasser dem. Skær græskarret i tern med skræl på.
  3. Sauter løg, hvidløg og hokkaido i olie i en stor forvarmet gryde. Det skal ikke tage farve, men sautere i 6-7 minutter.
  4. Skyl og tilsæt linserne samt ingefær, gurkemeje, spidskommen, cayennepeber og karry, og varm kort op.
  5. Tilsæt hakkede tomater, og lad retten simre under låg i 45-60 minutter. Spæd med vand undervejs. Jeg bruger ca. 1 liter vand i alt.
  6. Kom spinat i, og lad spinaten falde let sammen. Smag til med salt.
  7. Anret toppet med yoghurt, mynte og nigella, og server straks med dejligt brød, chutney og pickles til.

KLIMA. Hvis du har noget tilovers af dhalen, kan du spæde den op med mere karry og kokosmælk og blende det med stavblender. Så får du den skønneste karrysauce lige til at blande sammen med sprøde grøntsager og servere med ris.

Annonce

Seneste nyt