0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hedda Rysstad
Foto: Hedda Rysstad

Lisa Lov har restauranten Tigermom på Nørrebro, hvor hun serverer chilibaserede asiatiske retter.

Morgenmad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alternativet til din havregrød: Tigermoms congee

Lisa Lovs morgenmadsgrød på kogte risrester er comfort food, der kan spices op med ristede løg, spejlæg, og hvad du ellers finder i køleren.

Morgenmad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Congee er en asiatisk risgrød, og for mig er det et stort kram, der sender mig tilbage til barndommen. Når vi som børn blev forkølet, serverede mine kinesisk-cambodjanske forældre altid congee. Det var nemt at spise og nærende. Med tiden er det blevet en ret, jeg forbinder med noget trygt, især i alle de år, jeg har boet i udlandet. Har jeg hjemve, koger jeg congee. Fryser jeg om vinteren, koger jeg congee. Det er comfort food.

Og det er den perfekte måde at bruge madrester i dit køleskab på, for du kan fint lave en congee med de ris, du kogte dagen før.

Du skal koge grøden, indtil riskornene åbner sig, og stivelsen begynder at fortykke vandet. Nogle kan godt lide deres congee lidt mere bastant og klistret som havregrød, mens andre vil have den mere suppeagtig. Der er masser af plads til at freestyle her, alt efter smag og behag.

Har jeg stegt en kylling dagen før, så laver jeg congee på resterne til et aftensmåltid: Jeg koger risene i en fond lavet på kyllingeskroget, og resterne af kyllingekødet vender jeg i den kogte grød, som jeg smager til med fiskesovs og salt.

Har jeg ikke fond, koger jeg min congee med vand, så den bliver mere neutral. Det er den perfekte morgenmadsret, som du serverer med toppings og tilbehør, der leverer salt og spice: Det kan være stegt kinesisk pølse, saltede eller stegte æg, hakket grønt, friteret hvidløg og urter.

Mulighederne er uendelige med congee, for der er ingen regler. Du kan lave din congee lige efter dit humør – og alt efter hvad køleskabet har at byde på af rester.

Ingredienser

5 dl kogte ris (gerne jasminris, men eksempelvis sushiris fungerer også)
1 l vand
1/2 tsk. salt

Tilbehør
Eksperimenter med det, du kan finde i køleskabet, men det er godt med noget salt, knas og krydderi oven på den neutrale grød.

Prøv eksempelvis med
fiskesovs
soja
finthakket forårsløg
sriracha (fermenteret chilisauce)
bønnespirer
ristede eller friterede løg
friteret hvidløg
spejlæg eller pocheret æg
chiliolie eller friskhakket chili

Sådan gør du:

  1. Hæld ris og 1 liter vand og en halv teskefuld salt i en stor gryde. Sæt låg på, og lad vandet koge op. Skru ned for varmen, og lad det simre i ca. 30 minutter. Sørg for at røre rundt, så risene ikke brænder på. Tilsæt eventuelt mere vand eller fond, indtil grøden har den tykkelse, der passer dig.
  2. Mens risen koger, forbereder du dit tilbehør. Hak friske chilier og forårsløg i tynde skiver, riv friske urter som koriander og thaibasilikum, friter tynde skiver hvidløg i olie, spejl et æg på panden.
  3. Smag congeegrøden til med en lille smule salt – den skal stadig være neutral i smagen – og fordel i dybe morgenmadsskåle.
  4. Server med dråber af fiskesovs, sriracha og soja på toppen, spejlæg, ristet løg, forårsløg og bønnespirer.

Læs mere:

Annonce

Seneste nyt