Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sødt & bagværk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overdådig efterårsdessert: Budding med kaffe og karamelliserede valnødder

Har du nogensinde sat tænderne i et stykke valnøddelagkage fra La Glace med mokkaglasur og tårnhøjt flødeskum? Hvis ja, har du et billede af, hvor dejligt valnøddebudding med kaffe og karamelliserede valnødder smager.

Sødt & bagværk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Til 10-12 personer

Arbejdstid: 60 min.

Samlet tid: 12-24 timer

Budding

Ingredienser

10 blade husblas
10 æggeblommer
200 g brun farin
5,5 dl sødmælk
4 dl piskefløde
1 kvart tsk. havsalt
1 stang vanilje
1 dl friskbrygget espresso (eller stærk kaffe)
100 g valnøddekerner (eller en blanding af valnødder og mørk chokolade)
3,5 dl piskefløde til skum

Sådan gør du:

  1. Læg husblassen til buddingen i blød i en stor skålfuld koldt vand.
  2. Pisk æggeblommer og farin godt sammen i en stor skål – hold et par spiseskefulde af farinen tilbage.
  3. Hæld mælk, piskefløde, salt og den resterende farin i en tykbundet gryde sammen med udskrabede vaniljekorn og vaniljestang, og varm mælkefløden op ved svag varme, til den er lige under kogepunktet.
  4. Hæld den hede mælkefløde i ægge-farin-blandingen under hektisk piskning. Hæld det hele tilbage i gryden, og varm stille og roligt blandingen op ved lav varme og under omrøring med en silikoneskraber eller grydeske, til den når en temperatur på ca. 83-85 grader. Den må IKKE koge, men skal lige op at tykne til tyndt cremestadie (læg mærke til, hvornår cremen begynder at hænge lidt ved silikoneskraberen i stedet for med det samme at dryppe af, og stop der).
  5. Tag straks gryden af blusset. Tag husblassen op af udblødningsvandet, knug vandet fra, og smid husblassen i den varme creme. Rør rundt, så husblassen smelter. Tilsæt espresso, og rør rundt. Hæld cremen gennem en sigte ned i en skål, og lad den kølne en smule, inden du sætter den i køleskabet. Den skal nu blive kold og eventuelt stivne let i kanten af skålen – det tager ca. 2 timer.
  6. Hak valnøddekernerne ret fint. Pisk piskefløden til tyndt skum, og rør lidt af den afkølede creme i flødeskummet. Derefter kan du røre skummet i cremen. Sæt buddingcremen tilbage i køleskabet, og lad den stivne en smule mere, inden du vender de hakkede valnøddekerner i – ellers vil de synke til bunds i buddingen.
  7. Hæld buddingcremen i en passende stor form, som du forinden har skyllet i koldt vand. Sæt formen i køleskabet, til cremen er helt stiv. Med så stor en budding tager det i hvert fald natten over – og du kan med fordel lave den 12-24 timer før servering.
  8. Når du skal vende buddingen ud af formen, så dyp formen kortvarigt (5-10 sekunder) i en balje meget varmt vand fra hanen. Parker formen på et viskestykke, og løsn buddingen fra formen hele vejen rundt i kanten med en finger. Læg et serveringsfad over formen som låg, vend rund med et snuptag, og giv buddingen nogle nedadgående ryst, til den slipper sit metalhi med et svup. Løft så forsigtigt formen op og af. Hvis det ikke lykkes i første hug, kan det være på grund af undertryk inde i formen. Så kan det hjælpe at holde formen på skrå og ryste først til den ene side og så den anden, så der lukkes luft ind i siderne. Hvis det stadig ikke lykkes, så gentag varmt dyp, inden du ryster videre.
  9. Pynt buddingen med et smukt stykke hel valnøddekaramel, og server med hakket valnøddekaramel.

Karamelliserede valnødder

Samlet tid: ca. 15. min

Ingredienser

200 g hvidt sukker
150 g valnøddekerner

Sådan gør du:

  1. Gør en bageplade klar med bagepapir. Smelt sukkeret til gylden karamel i en tykbundet gryde. Tilsæt valnøddekerner, og vend dem hurtigt rundt i karamellen. Hæld valnøddekaramellen over på bagepladen, og bred den lidt ud (vip eventuelt en smule af valnøddekaramellen ud til siden, så der bliver et sammenhængende stykke, du kan gemme til pynt). Lad den køle af og blive sprød.
  2. Hak valnøddekaramellen ret fint med en savtakket kniv, og server den som sprødt drys til buddingen.

Annonce

Seneste nyt