Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen
Sødt & bagværk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Desserten til dine januargæster: Brændte svesker med earl grey-is

Marie Holms svesker trækker smag fra den te- og citrusparfumerede lage og bliver fede og sirupsglinsende.

Sødt & bagværk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Til 4-6 personer

Arbejdstid: Ca. 1,5 t.

Samlet tid: 16 t.

Ingredienser

Brændte svesker
400 g svesker
5 dl friskbrygget earl grey-te
100 g sukker
et par strimler citronskal
et par strimler appelsinskal
saft af ½ appelsin

Earl grey-is (ca. 1 liter):

5 dl fløde
2 dl mælk
¼ tsk. havsalt
150 g sukker
6 spsk. / 30 g earl grey-te, løs vægt
8 æggeblommer

Sådan gør du

Svesker:

  1. Bryg en kande stærk earl grey-te på gode løse teblade. Lad teen trække i 10 minutter, og hæld teen igennem en tesi, så bladene sies fra.
  2. Overhæld sveskerne med den varme te, og lad dem trække sig tykke og fede i minimum 4 timer og gerne natten over.
  3. Kom sukkeret i en tykbundet gryde, og smelt det til gylden karamel ved middel varme. Når sukkeret er smeltet, skal du tilsætte teen fra sveskerne; pas på – det sprutter, når du hælder det i karamellen.
  4. Skær et par lange strimler skal af henholdsvis citron og appelsin; sørg for, at der ikke er noget af det bitre hvide med. Smid strimlerne ned i gryden til telagen.
  5. Pres saften af den halve appelsin, og kom også den i gryden. Tilsæt forsigtigt de udblødte svesker, og lad dem simre møre i ca. 20-25 minutter.
  6. Fisk dem forsigtigt op med en hulske, og lad så telagen koge lidt ind, så den får konsistens som ahornsirup. Kom sveskerne tilbage i lagen, og lad dem køle af i køleskabet. De kan sagtens stå og trække smag i adskillige dage inden servering.

Earl grey-is:

  1. Hæld fløde, mælk, salt og et par spiseskefulde af sukkeret i en tykbundet gryde sammen med tebladene, og varm det op ved svag varme til lige under kogepunktet.
  2. Tag gryden af varmen, og lad te og mælkefløde trække under låg i 15 minutter. Hæld igennem en sigte og over i en skål, så tebladene sigtes fra, og klem overskydende mælkefløde ud af tebladene med bagsiden af en ske.
  3. Pisk æggeblommer og det resterende sukker let sammen i en stor skål.
  4. Varm igen den teparfumerede mælkefløde op til lige under kogepunktet, og hæld den hede fløde i æggesukkerblandingen under hektisk piskning.
  5. Hæld det hele tilbage i gryden, og varm stille og roligt blandingen op ved lav varme og under omrøring med en silikoneskraber, til den når en temperatur på ca. 83-85 grader. Den må IKKE koge, men skal lige op at tykne til tyndt cremestadie (læg mærke til, hvornår cremen begynder at hænge ved silikoneskraberen i stedet for bare at dryppe af, og stop der).
  6. Hæld straks cremesovsen igennem en sigte og over i en skål, og dæk den med husholdningsfilm på overfladen. Sæt den straks i køleskabet.
  7. Når cremen er kold, skal du køre den til is i en ismaskine. Ejer du ikke sådan en, kan du sætte cremen i fryseren, og røre i den hver halve time de første 2 timer af indfrysningen. Når iscremen har softicekonsistens, kan du vælge enten at servere den, eller fylde den i en bøtte og sætte den i fryseren til senere brug.

Anretning:

  1. Fordel de glinsende svesker og siruppen i 4 portionsskåle eller tekopper. Top med en kugle blød earl grey-is og hvis du har lyst til lidt syrligt, en lille skefuld fed cremefraiche. Lidt kakaonibs skader heller ikke.

Annonce

Seneste nyt