Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen
Sødt & bagværk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kathrineblommekage med creme

Som så mange andre af mine gode kageopskrifter stammer kathrineblommekagen her fra min farmor, der var en meget dygtig madlaverske i en stor østjysk landhusholdning. Jeg har justeret lidt i opskriften og tilføjet citron, vanilje og te. Farmor ville have elsket den.

Sødt & bagværk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ingredienser

Svesker
250 g store svesker, udstenede
3 dl friskbrygget earl grey-te (eller vand)
25 g sukker
60 g mandler (smuttede)

Creme
5 æg
2 1/2 dl piskefløde
1 stang vanilje
100 g sukker
1/2 spsk. hvedemel
1/2 spsk. kartoffelmel
et lille nip havsalt
1 tsk. revet citronskal (kan erstattes af bergamotte)

Desuden
flormelis til drys
flødeskum til servering

Sådan gør du

  1. Svesker: Kom sveskerne i en varmefast skål, hæld varm te eller kogende vand over dem, og drys med de 25 g sukker. Lad sveskerne trække i minimum tre timer og gerne natten over. Hæld teen/vandet fra sveskerne, og lad dem dryppe af.
  2. Smut mandlerne, og fyld så en mandel i hver sveske. Fordel de fyldte svesker i et smørsmurt ovnfast fad.
  3. Creme: Del æggene i blommer og hvider. Hæld fløde og et par spsk. af sukkeret i en tykbundet gryde sammen med udskrabet vaniljestang og vaniljekorn, og varm det op ved svag varme til lige under kogepunktet.
  4. Pisk æggeblommer og det resterende sukker let sammen i en stor skål, og tilsæt så hvedemel og kartoffelmel. Hæld den hede fløde i æggesukkerblandingen under hektisk piskning. Hæld det hele tilbage i gryden, og varm stille og roligt blandingen op ved lav varme og under piskning, til den tykner. Den må godt lige koge, men ikke mere end 1 minuts tid, da den så kan skille. Flå cremen af varmen, og hæld den straks over i en skål, hvor den kan køle af. Fisk vaniljestangen op, og kasser den.
  5. Pisk hviderne stive med et lille nip salt, og fold dem i den lune creme sammen med revet citronskal.
  6. Hæld blandingen over sveskerne, og sæt fadet i en bradepande. Kog vand op i elkedlen, og hæld det i bradepanden, så det står ca. halvt op om fadet. Bag kagen i ovnen ved 150 grader i ca. 1 1/2 time, til den er fast og gylden – læg evt. et stykke alufolie over fadet den sidste del af bagetiden, så kagen ikke bliver for mørk ovenpå.
  7. Server kathrineblommekagen lun eller stuetempereret – drys med flormelis lige inden servering og spis med flødeskum.

Læs mere:

Annonce

Seneste nyt