Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Line Thit Klein
Foto: Line Thit Klein

Hvis du vil variere fastelavnsbollefyldet, kan du tilføje et stykke nougat eller chokolade oven på cremen eller røre en marcipanremonce og enten bruge den under cremen eller solo, eventuelt sammen med lidt frisk frugt eller syltetøj.

Sødt & bagværk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få opskriften: Farmors fastelavnsboller med kakaoglasur

Der er intet som sæsonens første fastelavnsbolle! Efter farmors gode, gamle opskrift med det vildeste smør-/melforhold, der giver dejlige, bløde og smørskøre boller. Masser af vanilje i cremen og Valrhona-kakaoglasur på toppen – det er sådan, jeg bager og elsker dem.

Sødt & bagværk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

12 stk.

Ingredienser

Dej
175 g smør (køligt)
250-300 g hvedemel
1/2 tsk. stødt kardemomme
1/2 spsk. lyst rørsukker
1 1/4 dl mælk
20 g gær
1 lille æg

Creme
2 æg
2 spsk. lyst rørsukker
2 1/2 tsk. maizena
2 1/2 dl mælk
1/2-1 stang vanilje

Pynt
flormelis
kakaopulver, gerne Valrhona
eventuelt hasselnøddeflager
eventuelt frysetørrede hindbær
eventuelt tørret blå kornblomst (fås i helsekostbutik)

Sådan gør du:

  1. Smuldr smørret i melet ved først at hakke det med en kniv og derefter nulre med fingrene. Tilsæt kardemomme og sukker. Lun mælken, til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i den. Bland mælken i dejen sammen med ægget, og ælt til en glat dej. Måske skal der mere mel i. Lad dejen hæve tildækket og lunt på køkkenbordet i 30 minutter.
  2. Tilbered nu cremen: Pisk æg, sukker og maizena sammen i en tykbundet gryde, til det ikke klumper mere. Tilsæt mælk, vaniljekorn og -stang, og bring cremen i kog under piskning. Kog cremen i et par minutter, og lad den så afkøle lidt.
  3. Rul dejen ud til et stort rektangel på ca. 45 x 35 cm, og skær den ud i 12 firkanter. Brug en paletkniv, så du ikke ridser køkkenbordet. Læg en skefuld creme på hvert dejstykke, løft forsigtigt hvert stykke op i hånden, fold hjørnerne ind, og form til en bolle. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad. Lad bollerne efterhæve lunt i 20 minutter, og pensl dem eventuelt med et sammenpisket æg derefter, hvis du vil give dem en gylden overflade – ofte bager jeg dem bare, som de er. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter.
  4. Lad fastelavnsbollerne køle lidt, før du overtrækker dem med en glasur af et par spsk. god kakao (jeg bruger Valrhona), et par spsk. flormelis og kogende vand. Pynt eventuelt med lidt nøddeflager, frysetørrede hindbær og tørret blå kornblomst, mens glasuren endnu er våd. Så er der serveret!

Tip: I stedet for creme kan bollerne fyldes med remonce rørt af 75 g marcipan, 75 g smør og 75 g sukker + eventuelt 1 revet æble. Eller syltetøj eller frugtkompot. Eller man kan lægge et stykke chokolade eller blød nougat oven på cremen.

Annonce

Seneste nyt