Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen

Kogte artiskokker er den mest udbredte servering.

Tilbehør
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens nemmeste gæstemad: Franske, forførende artiskokker med den perfekte vinaigrette

Klassikeren over dem alle. Skal det være fint og fransk, klippes alle stikkende spydspidsblade af med en saks inden kogning, så du ikke stikker fingrene under artiskokspiseriet.

Tilbehør
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

4 personer

Kogte artiskokker

4 store artiskokker
en halv citron
salt

Sådan gør du:

  1. Begynd med at sætte en stor grydefuld vand over, og klargør så artiskokkerne. Store artiskokker skal brækkes af i stilken, så du får de træede tråde med ud – bræk sådan lidt halvt igennem hele vejen rundt, hvor stilken møder artiskokkens bund, inden du giver den det endelige bræk. Skær så bunden til med en kniv, så den bliver flad, og artiskokken kan stå på et fad. Fjern de yderste blade. Skær eventuelt toppen af med en brødkniv, og tag en saks, og klip spidsen af hvert enkelt blad, hvis du gider – så stikker de ikke. Gnid straks med citron på alle skæreflader, som ellers bliver misfarvet.
  2. Kog i vand med salt og lidt citronsaft i 30-35 minutter, til bladene er møre og nemt pilles af. Hæld vandet fra, og lad artiskokkerne dryppe af med hovedet nedad og køle inden servering.
  3. Server lune eller kolde med vinaigrette. Dyp hvert blad i vinaigretten, og skrab den kødfulde ende af med tænderne. Fortsæt, til du er nået ind til de tynde, trælse blade, og fjern dem alle i et greb. Grav så hårene, der dækker artiskokbunden, ud med en teske, og spis til sidst bunden, som måske er det dejligste på hele artiskokken.

Den perfekte vinaigrette

1 spsk. dijonsennep
2 spsk. hvidvinseddike
lidt havsalt
4 spsk. jomfruolivenolie
1 spsk. cremefraiche 38 %
2 små riv hvidløg (maks. 0,25 fed)
1 dråbe ahonsirup

Sådan gør du:

  1. Hvis du ejer en blød plastikflaske af den slags, der er ketchup i på amerikanske diners, så fyld alle ingredienser i den! Ejer du ikke sådan en, så fyld alle ingredienser i et rengjort syltetøjsglas, og skru låget på. Ryst nu vinaigretten, til alle ingredienser har fundet sammen i en cremet emulsion. Smag til; måske skal der lidt mere salt til eller en dråbe ufransk ahornsirup til at runde af med.
  2. Brug vinaigretten til artiskokkerne eller ved den i en grøn salat – gerne en blanding af hovedsalat og frisé, som får et drys persille med på vejen.

Annonce

Seneste nyt